Jordanië: voor dreigend molest dreigende calamiteit vastgesteld

22 april 2024

Op 14 april 2024 sloot Jordanië uit voorzorg het luchtruim. De reden was een (dreigende) luchtaanval van Iran op Israël. Er konden geen vluchten worden uitgevoerd. Daardoor konden reisondernemingen hun verplichtingen tegenover hun reizigers niet nakomen.
De Calamiteitencommissie ziet deze situatie als dreigend molest. Dat houdt in de dreiging van gewapend conflict of oorlog. De commissie heeft vastgesteld dat in Jordanië sprake was van een dreigende calamiteit en een uitkeringsvatbare situatie. Dit betekent dat er besluiten zijn genomen die het mogelijk maken om eventuele kosten te vergoeden voor zogenoemd ‘gedwongen langer verblijf’.

Wat betekent dit alles voor jou?

Gedwongen langer verblijf 
Door de sluiting van het luchtruim werden vluchten geannuleerd, of vertraagd.
Zou je op 14 april 2024 uit Jordanië terugvliegen en kreeg je te maken met zogenoemd ‘gedwongen langer verblijf’ na afloop van je geboekte reisperiode?
Je reisonderneming maakt dan extra kosten zoals een extra hotelovernachting of een nieuw ticket voor je terugreis.
Gelukkig is het Calamiteitenfonds er voor je. Wij kunnen onder voorwaarden deze kosten vergoeden aan je reisonderneming, zodat jij deze kosten niet hoeft te betalen.

De belangrijkste voorwaarde is dat je een pakketreis had geboekt. De andere voorwaarden zijn bekend bij je reisonderneming. Zij verlenen jou hulp en bijstand.

Niet aangevangen reizen 
Zou je vanaf 15 april 2024 naar Jordanië reizen? Dan heb je geen dekking van het Calamiteitenfonds voor als het luchtruim opnieuw wordt gesloten als gevolg van het lopende conflict tussen Iran en Israël. Dit is zo omdat het risico dat het luchtruim opnieuw sluit voor de start van jouw reis al bekend is.

Misschien heb je vragen over de huidige situatie in Jordanië. Wij verwijzen daarvoor naar het reisadvies voor Jordanië van het ministerie van Buitenlandse Zaken: www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/jordanie.