Over Calamiteitenfonds

Het Calamiteitenfonds is een non-profit organisatie, gevestigd in Rotterdam. Wij zijn opgericht in 2000 met als doel om reizigers te ontzorgen tijdens calamiteiten op reis. Wij keerden sinds 2000 al meer dan € 16 miljoen euro uit. Jaarlijks hebben 1,8 miljoen boekingen Calamiteitenfonds garantie.

 • Garantie bij calamiteiten op reis
 • Onverwachte extra kosten tijdens de reis worden vergoed
 • Niet genoten reisdagen worden vergoed
20200110-Groepsfoto-SGR-05-web

Onze missie

Het Calamiteitenfonds ontzorgt de reiziger door de extra kosten te betalen die ontstaan bij een mogelijke calamiteit op reis. De aangesloten reisorganisatie kan er gerust op zijn dat haar reiziger, zonder financiële consequenties weer naar huis terug kan keren.

Belangrijk

Het Calamiteitenfonds doet geen uitkering voor reizen die nog niet aangevangen zijn.
Wil je na een calamiteit niet naar de bestemming afreizen? Raadpleeg dan jouw reisorganisator of leverancier voor de mogelijkheden.
Zo bieden de ANVR-Reizigersvoorwaarden de mogelijkheid om vanaf 3 dagen voor vertrek kosteloos te annuleren, zo lang op de bestemming sprake is van een uitkeringsvatbare situatie van het Calamiteitenfonds.
De reisorganisator betaalt in dat geval je geld terug of zorgt voor een passend alternatief.
Een uitkeringsvatbare situatie wordt beëindigd zodra dit kan. Vaak wanneer alle reizen die al in uitvoering waren zijn aangepast.

Meer weten?

Wil je meer weten over de garantie van het Calamiteitenfonds, lees dan de volledige garantieregeling door. Of kijk ook eens bij de meest gestelde vragen.

Een klein stukje historie tenslotte:

De Stichting Calamiteitenfonds Reizen werd opgericht in 2000. De garantieregeling die het Calamiteitenfonds biedt is uniek in de wereld. In Nederland is het overgrote deel van alle bonafide reisorganisatoren bij het Calamiteitenfonds aangesloten.

Sinds de oprichting is er door het Calamiteitenfonds als gevolg van ruim 250 calamiteiten meer dan veertien miljoen euro aan gedupeerde klanten uitgekeerd. En uiteraard kan de Nederlandse vakantieganger ook de komende jaren weer rekenen op het Calamiteitenfonds. Een gerust gevoel!

Meest gestelde vragen over Calamiteitenfonds

 • Wat moet ik verstaan onder een calamiteit?

  Dat is een “door molest of een natuurramp veroorzaakte abnormale gebeurtenis”.
  Een bijzondere situatie dus die veroorzaakt is door molest of een natuurramp en die zeer ongewoon is in het bezochte land in de betreffende periode.
  Voorbeeld: in de Alpenlanden is sneeuw in de winter gewoon, maar het ontbreken van sneeuw is geen natuurramp en dat is dus geen calamiteit.

 • Welke reizen vallen onder de garantie van het Calamiteitenfonds?

  Alle door jou als reiziger onder de (ANVR-)reisvoorwaarden gesloten reisovereenkomsten, overeenkomsten van vervoer over land en water en overeenkomsten van verblijf. Hieronder vallen ook de zogenoemde eigen-vervoerreizen en losse busreizen zonder accommodatie (buspendels).

Heb je een andere vraag over Calamiteitenfonds?

Staat je vraag niet tussen de veelgestelde vragen? Neem dan gerust contact met ons op.