Dubai overstromingen - calamiteit vastgesteld

22 april 2024

In Dubai waren op 16 april overstromingen. De luchthaven werd tijdelijk gesloten en er werden geen vluchten meer uitgevoerd. Daardoor konden reisondernemingen hun verplichtingen tegenover hun reizigers niet nakomen.
De Calamiteitencommissie ziet de overstromingen als een natuurramp. De commissie heeft vastgesteld dat in Dubai sprake was van een calamiteit en een uitkeringsvatbare situatie. Dit betekent dat er besluiten zijn genomen die het mogelijk maken om eventuele kosten te vergoeden voor zogenoemd ‘gedwongen langer verblijf’.

De volgende situaties kunnen voor jou gelden:

Repatriëring 
Door de sluiting van de luchthaven van Dubai als gevolg van overstromingen werden vluchten geannuleerd, of vertraagd. Zou je op of kort na 16 april 2024 vanuit Dubai terugvliegen? En is je geboekte terugvlucht vertraagd? Mogelijk kiest je reisonderneming ervoor je te repatriëren.

Gelukkig is het Calamiteitenfonds er voor je. Wij kunnen onder voorwaarden deze kosten vergoeden aan je reisonderneming, zodat jij deze kosten niet hoeft te betalen.

Gedwongen langer verblijf 
Misschien vond jouw reisonderneming repatriëring voor jou niet de beste keuze.
Wij kunnen de kosten voor jouw gedwongen langer verblijf in hotelaccommodatie onder voorwaarden vergoeden aan je reisonderneming. Ook deze kosten hoef jij dan niet te betalen.

Tijdelijke staking van de reis 
Misschien was jij op je heenreis tijdens je overstap in Dubai gestrand?
En zul je later alsnog doorreizen naar de geboekte eindbestemming?
En blijft je oorspronkelijk geboekte retourdatum ongewijzigd staan?
Je verblijft korter op de geboekte bestemming. Je hebt recht op vergoeding van de dagen die je niet op je bestemming hebt doorgebracht. Ook kunnen wij de kosten van jouw gedwongen verblijf vergoeden aan jouw reisonderneming.

De belangrijkste voorwaarde voor de situaties hierboven is dat je een pakketreis had geboekt. De andere voorwaarden zijn bekend bij je reisonderneming. Zij verlenen jou hulp en bijstand.

Niet aangevangen reizen 
Zou je vanaf 16 april 2024 naar of via Dubai (heen)reizen? Dan heb je geen dekking van het Calamiteitenfonds voor de gevolgen van de overstromingen.
Dit is zo omdat de overstromingen voor de start van jouw reis al bekend zijn.