Calamiteiten

30-01-2017

De Calamiteitencommissie heeft voor de overstromingen in Thailand de volgende besluiten genomen:

 • Vaststelling van een calamiteit (op basis van een natuurramp) op 5 januari 2017 voor die regio’s in (het zuiden van) Thailand die begin januari 2017 werden getroffen door overstromingen na hevige regenval.
 • Vaststelling van een uitkeringsvatbare situatie van 5 tot en met 21 januari 2017 als gevolg van deze calamiteit voor die regio’s in (het zuiden van) Thailand waar de aan het fonds deelnemende reisorganisatoren als gevolg van genoemde calamiteit niet langer in staat waren hun verplichtingen uit de reisovereenkomst na te komen. Het gaat om de gebieden Nakhon Si Thammarat, Trang, Phattalung, Songkhia, Pattani, Yala, Narathiwat, Surat Thani, Chumphon, Ranong, Prachuap Khiri Khan en Krabi.Aan de hand van de feitelijke situatie zoals deze telkens door de betrokken deelnemende reisorganisatoren wordt gegeven zal door het bureau van het Calamiteitenfonds worden vastgesteld of, en zo ja waar en tot wanneer sprake was van een uitkeringsvatbare situatie.
17-01-2017

De Calamiteitencommissie heeft  voor het (dreigend) molest in Gambia de volgende besluiten genomen:

 • Vaststelling van een (dreigende) calamiteit op 17 januari 2017 voor geheel Gambia op basis van (dreigend) molest en het als gevolg hiervan aangescherpt reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.
 • Vaststelling van een uitkeringsvatbare situatie met ingang van 17 januari 2017 als gevolg van deze (dreigende) calamiteit voor die delen van Gambia waar de aan het fonds deelnemende reisorganisatoren als gevolg van genoemde (dreigende) calamiteit niet langer in staat waren hun verplichtingen uit de reisovereenkomst na te komen.
  Aan de hand van de feitelijke situatie zoals deze telkens door de betrokken deelnemende reisorganisatoren wordt gegeven zal door het bureau van het Calamiteitenfonds worden vastgesteld of, en zo ja waar en tot wanneer sprake was van een uitkeringsvatbare situatie.
 • Het geven van de bindende instructie tot repatriëring van alle consumenten die momenteel onder de garantieregeling van het Calamiteitenfonds in Gambia verblijven.

Noot d.d. 26 januari 2017:

Het bureau van het Calamiteitenfonds heeft vastgesteld dat de uitkeringsvatbare situatie op 26 januari 2017 is geëindigd.


13-12-2016
De Calamiteitencommissie heeft  voor de overstromingen in Thailand de volgende besluiten genomen:

 • Vaststelling van een calamiteit (op basis van een natuurramp) op 8 december 2016 voor die regio’s in Thailand die werden getroffen door overstromingen na hevige regenval.
 • Vaststelling van een uitkeringsvatbare situatie met ingang van 8 december 2016 als gevolg van deze calamiteit voor die regio’s in Thailand waar de aan het fonds deelnemende reisorganisatoren als gevolg van genoemde calamiteit niet langer in staat waren hun verplichtingen uit de reisovereenkomst na te komen. Het gaat om elk geval om (een deel van) het treintraject van Bangkok naar het zuiden en om Koh Samui.Aan de hand van de feitelijke situatie zoals deze telkens door de betrokken deelnemende reisorganisatoren wordt gegeven zal door het bureau van het Calamiteitenfonds worden vastgesteld of, en zo ja waar en tot wanneer sprake was van een uitkeringsvatbare situatie.

Noot d.d. 30 januari 2017:
Het bureau van het Calamiteitenfonds heeft vastgesteld dat de uitkeringsvatbare situatie op 15 december 2016 is geëindigd.

25-11-2016


De Calamiteitencommissie heeft voor orkaan Otto in Costa Rica de volgende besluiten genomen:

 • Vaststelling van een (dreigende) calamiteit op 25 november 2016 voor noord Costa Rica (het grensgebied met Nicaragua), vanwege de passage van orkaan Otto;
 • Vaststelling van een uitkeringsvatbare situatie met ingang van 25 november 2016 als gevolg van deze (dreigende) calamiteit voor die plaatsen in noord Costa Rica waar de aan het fonds deelnemende reisorganisatoren als gevolg van genoemde (dreigende)  calamiteit niet langer in staat waren hun verplichtingen uit de reisovereenkomst na te komen. Aan de hand van de feitelijke situatie zoals deze telkens door de betrokken deelnemende reisorganisatoren wordt gegeven zal door het bureau van het Calamiteitenfonds worden vastgesteld of, en zo ja waar en tot wanneer sprake was van een uitkeringsvatbare situatie.
Noot d.d. 30 januari 2017:
Het bureau van het Calamiteitenfonds heeft vastgesteld dat de uitkeringsvatbare situatie op 28 november 2016 is geëindigd.

Voor algemene informatie over de afwikkeling van schade naar aanleiding van calamiteiten kunt u klikken op ‘Schade claimen'