Calamiteiten

08-02-2019

De Calamiteitencommissie heeft voor de overstromingen in Atacamawoestijn, Chili de volgende besluiten genomen:

 • Vaststelling van een calamiteit (op basis van een natuurramp) op 1 februari 2019 voor die delen van Atacamawoestijn, Chili die werden getroffen door overstromingen na hevige regenval.
 • Vaststelling van een uitkeringsvatbare situatie met ingang van 1 februari 2019 als gevolg van deze calamiteit voor die delen van Atacamawoestijn, Chili waar de aan het fonds deelnemende reisorganisatoren als gevolg van genoemde calamiteit niet langer in staat waren hun verplichtingen uit de reisover­eenkomst na te komen.
  Aan de hand van de feitelijke situatie zoals deze telkens door de betrokken deel­nemende reisorganisatoren wordt gegeven zal door het bureau van het Calamiteiten­fonds worden vastgesteld of, en zo ja waar en tot wanneer sprake was van een uitkeringsvatbare situatie.

04-02-2019

De Calamiteitencommissie heeft voor de overstromingen in Queensland, Australië de volgende besluiten genomen:

 • Vaststelling van een calamiteit (op basis van een natuurramp) op 29 januari 2019 voor die delen van Queensland, Australië die werden getroffen door overstromingen na hevige regenval.
 • Vaststelling van een uitkeringsvatbare situatie met ingang van 29 januari 2019 als gevolg van deze calamiteit voor die delen van Queensland, Australië waar de aan het fonds deelnemende reisorganisatoren als gevolg van genoemde calamiteit niet langer in staat waren hun verplichtingen uit de reisover­eenkomst na te komen.
  Aan de hand van de feitelijke situatie zoals deze telkens door de betrokken deel­nemende reisorganisatoren wordt gegeven zal door het bureau van het Calamiteiten­fonds worden vastgesteld of, en zo ja waar en tot wanneer sprake was van een uitkeringsvatbare situatie.

04-10-2018

De Calamiteitencommissie heeft voor de overstromingen in Bouchane, Marokko de volgende besluiten genomen:
 • Vaststelling van een calamiteit (op basis van een natuurramp)  op 30 september 2018 voor die delen van Bouchane, Marokko die werden getroffen door overstromingen (in de vorm van modderstromen) na hevige regenval.
 • Vaststelling van een uitkeringsvatbare situatie met ingang van 30 september 2018 als gevolg van deze calamiteit voor die delen van Bouchane, Marokko waar de aan het fonds deelnemende reisorganisatoren als gevolg van genoemde calamiteit niet langer in staat waren hun verplichtingen uit de reisovereenkomst na te komen.
  Aan de hand van de feitelijke situatie zoals deze telkens door de betrokken deel-nemende reisorganisatoren wordt gegeven zal door het bureau van het Calamiteiten-fonds worden vastgesteld of, en zo ja waar en tot wanneer sprake was van een uitkeringsvatbare situatie.

Noot d.d. 8 januari 2019:
Het bureau van het Calamiteitenfonds heeft vastgesteld dat de uitkeringsvatbare situatie op 20 oktober 2018 is geëindigd.


02-10-2018

De Calamiteitencommissie heeft naar aanleiding van de aardbeving op Sulawesi, Indonesië op 28 september 2018 (18:02 uur lokale tijd, t.o.v. Nederland +6 uur) de volgende besluiten genomen:
 • Vaststelling van een calamiteit (op basis van een natuurramp) op 28 september 2018 voor die delen van Sulawesi, Indonesië die werden getroffen door een aardbeving en een hierop volgende tsunami;
 • Vaststelling van een uitkeringsvatbare situatie met ingang van 28 september 2018 als gevolg van deze calamiteit voor die delen van Sulawesi, Indonesië waar de aan het fonds deelnemende reisorganisatoren als gevolg van genoemde calamiteit niet langer in staat waren hun verplichtingen uit de reisovereenkomst na te komen.
  Aan de hand van de feitelijke situatie zoals deze telkens door de betrokken deelnemende reisorganisatoren wordt gegeven zal door het bureau van het Calamiteitenfonds worden vastgesteld of, en zo ja waar en tot wanneer sprake was van een uitkeringsvatbare situatie.

Noot d.d. 15 januari 2019:
Het bureau van het Calamiteitenfonds heeft vastgesteld dat de uitkeringsvatbare situatie op 10 oktober 2018 is geëindigd.

17-09-2018


De Calamiteitencommissie heeft voor orkaan Mangkut en Luzon, Filipijnen respectievelijk Hong Kong, China de volgende besluiten genomen:

 •  Vaststelling van een dreigende calamiteit op 14 september 2018 voor Luzon, Filipijnen, vanwege de naderende passage van orkaan Mangkut;
 •  Vaststelling van een calamiteit op 15 september 2018 voor Luzon, Filipijnen, vanwege de passage van orkaan Mangkut;
 •  Vaststelling van een calamiteit op 16 september 2018 voor Hong Kong, China, vanwege orkaan Mangkut;
 •  Vaststelling van een uitkeringsvatbare situatie met ingang 14 september 2018 tot nader besluit voor Luzon, Filipijnen en
 •  Vaststelling van een uitkeringsvatbare situatie met ingang van 16 september 2018 tot nader besluit als gevolg van deze calamiteit voor Hong Kong, China in beide gevallen voor die gebieden waar de aan het fonds deelnemende reisorganisatoren als gevolg van genoemde calamiteit niet langer in staat waren hun verplichtingen uit de reisovereenkomst na te komen.
  Aan de hand van de feitelijke situatie zoals deze telkens door de betrokken deelnemende reisorganisatoren wordt gegeven zal door het bureau van het Calamiteitenfonds worden vastgesteld of, en zo ja waar en tot wanneer sprake was van een uitkeringsvatbare situatie.


Noot d.d. 11 januari 2019:

Het bureau van het Calamiteitenfonds heeft vastgesteld dat de uitkeringsvatbare situatie op 16 september 2018 is geëindigd.


17-09-2018

De Calamiteitencommissie heeft voor orkaan Florence in de Verenigde Staten de volgende besluiten genomen:

 • Vaststelling van een dreigende calamiteit vanaf 12 september 2018 voor de (zuidoostelijke) Verenigde Staten, in elk geval Washington D.C., North Carolina, South Carolina, Virginia en Maryland, vanwege orkaan Florence;
 • Vaststelling van een calamiteit vanaf 13 september 2018 voor de (zuidoostelijke) Verenigde Staten, in elk geval Washington D.C., North Carolina, South Carolina, Virginia en Maryland, vanwege orkaan Florence;
 • Vaststelling van een uitkeringsvatbare situatie met ingang van 12 september 2018 tot nader besluit als gevolg van deze (dreigende) calamiteit voor die delen van de zuidoostelijke Verenigde Staten, in elk geval Washington D.C., North Carolina, South Carolina, Virginia en Maryland, waar de aan het fonds deelnemende reisorganisatoren als gevolg van genoemde (dreigende) calamiteit niet langer in staat waren hun verplichtingen uit de reisovereenkomst na te komen.
  Aan de hand van de feitelijke situatie zoals deze telkens door de betrokken deelnemende reisorganisatoren wordt gegeven zal door het bureau van het Calamiteitenfonds worden vastgesteld of, en zo ja waar en tot wanneer sprake was van een uitkeringsvatbare situatie.

Noot d.d. 8 januari 2019:
Het bureau van het Calamiteitenfonds heeft vastgesteld dat de uitkeringsvatbare situatie op 17 september 2018 is geëindigd.


07-09-2018

De Calamiteitencommissie heeft voor orkaan Jebi in Japan de volgende besluiten genomen:

 • Vaststelling van een calamiteit op 4 september 2018 voor (zuid-west-)Japan, in elk geval de gebieden Osaka en Kioto vanwege de orkaan Jebi;

 • Vaststelling van een uitkeringsvatbare situatie van 4 september tot nader besluit als gevolg van deze calamiteit voor die delen van Japan, zoals Osaka en Kioto, waar de aan het fonds deelnemende reisorganisatoren als gevolg van genoemde calamiteit niet langer in staat waren hun verplichtingen uit de reisovereenkomst na te komen. Aan de hand van de feitelijke situatie zoals deze telkens door de betrokken deelnemende reisorganisatoren wordt gegeven zal door het bureau van het Calamiteitenfonds worden vastgesteld of, en zo ja waar en tot wanneer sprake was van een uitkeringsvatbare situatie.

07-09-2018

De Calamiteitencommissie heeft naar aanleiding van de aardbeving op het Japanse eiland Hokkaido, ongeveer 100 km ten zuiden van Sapporo op 5 september 2018 (03:00 uur lokale tijd, t.o.v. Nederland +7 uur) de volgende besluiten genomen:

 • Vaststelling van een calamiteit (op basis van een natuurramp) op 5 september 2018 voor die delen van het Japan (Sapporo en omgeving) die werden getroffen door een aardbeving;

 • Vaststelling van een uitkeringsvatbare situatie met ingang van 5 september 2018 als gevolg van deze calamiteit voor die delen van Japan (Sapporo en omgeving) waar de aan het fonds deelnemende reisorganisatoren als gevolg van genoemde calamiteit niet langer in staat waren hun verplichtingen uit de reisovereenkomst na te komen. Aan de hand van de feitelijke situatie zoals deze telkens door de betrokken deelnemende reisorganisatoren wordt gegeven zal door het bureau van het Calamiteitenfonds worden vastgesteld of, en zo ja waar en tot wanneer sprake was van een uitkeringsvatbare situatie.

22-08-2018

De Calamiteitencommissie heeft voor de overstromingen in Kerala, India de volgende besluiten genomen:

 • Vaststelling van een calamiteit (op basis van een natuurramp)  op 16 augustus 2018 voor die delen van Kerala, India die werden getroffen door overstromingen na hevige regenval.
 • Vaststelling van een uitkeringsvatbare situatie met ingang van 16 augustus 2018 als gevolg van deze calamiteit voor die delen van Kerala, India waar de aan het fonds deelnemende reisorganisatoren als gevolg van genoemde calamiteit niet langer in staat waren hun verplichtingen uit de reisovereenkomst na te komen.

  Aan de hand van de feitelijke situatie zoals deze telkens door de betrokken deel-nemende reisorganisatoren wordt gegeven zal door het bureau van het Calamiteitenfonds worden vastgesteld of, en zo ja waar en tot wanneer sprake was van een uitkeringsvatbare situatie.

Noot d.d. 31 augustus 2018:
Het bureau van het Calamiteitenfonds heeft vastgesteld dat de uitkeringsvatbare situatie op 31 augustus 2018 is geëindigd.


13-08-2018

De Calamiteitencommissie heeft naar aanleiding van de overstromingen in Japan vorige maand de volgende besluiten genomen:

 • Vaststelling van een calamiteit (op basis van een natuurramp) op 6 juli 2018 voor die delen van Japan die werden getroffen door overstromingen na hevige regenval;
 • Vaststelling van een uitkeringsvatbare situatie van 6 tot en met 17 juli als gevolg van deze calamiteit voor die delen van Japan (zoals Shikoku en Kuyushu) waar de aan het fonds deelnemende reisorganisatoren als gevolg van genoemde calamiteit niet langer in staat waren hun verplichtingen uit de reisovereenkomst na te komen. 
10-08-2018

De Calamiteitencommissie heeft naar aanleiding van de bosbrand in Monchique, Portugal (*) de volgende besluiten genomen:


 • Vaststelling van een calamiteit (op basis van een natuurramp) op 5 augustus 2018 voor die plaatsen in Monchique, Portugal die werden getroffen door de bosbrand aldaar.
 • Vaststelling van een uitkeringsvatbare situatie met ingang van 5 augustus 2018 voor die plaatsen in Monchique, Portugal waar aan het fonds deelnemende reisorganisatoren als gevolg van deze calamiteit niet langer in staat waren hun verplichtingen uit de reisovereenkomst na te komen. Aan de hand van de feitelijke situatie zoals deze telkens door de betrokken deelnemende reisorganisatoren wordt gegeven zal door het bureau van het Calamiteitenfonds worden vastgesteld of, en zo ja waar en tot wanneer sprake was van een uitkeringsvatbare situatie. 
Noot d.d. 17 augustus 2018:

Het bureau van het Calamiteitenfonds heeft vastgesteld dat de uitkeringsvatbare situatie op 16 augustus 2018 is geëindigd.


07-08-2018

De Calamiteitencommissie heeft voor de uitbarsting van vulkaan Manaro op Ambae, Vanuatu en de hierdoor ontstane aswolk boven Nadi, Fiji d.d. 27 juli 2018 de volgende besluiten genomen:

 • Vaststelling van een calamiteit op 27 juli 2018 voor Nadi, Fiji dat werd getroffen door de uitbarsting van de vulkaan Manaro op Ambae, Vanuatu waardoor een aswolk is ontstaan.
 • Vaststelling van een uitkeringsvatbare situatie van 27 tot en met 30 juli 2018 als gevolg van deze calamiteit voor de internationale luchthaven van Nadi, Fiji waar aan het fonds deelnemende reisorganisatoren als gevolg van deze vulkaanuitbarsting, de aswolk en de hierdoor aangetaste infrastructuur niet langer in staat waren hun verplichtingen uit de reisovereenkomst na te komen.

  De aantasting van de infrastructuur bestaat uit de sluiting van de internationale luchthaven van Nadi, Fiji, op 27 juli 2018 waardoor geen vliegverkeer mogelijk was.

06-08-2018

De Calamiteitencommissie heeft naar aanleiding van de aardbeving op Lombok, Indonesië op 5 augustus 2018 (19:46 uur lokale tijd, t.o.v. Nederland +6 uur) de volgende besluiten genomen:

 • Vaststelling van een calamiteit (op basis van een natuurramp) op 5 augustus 2018 voor die delen van Indonesië (Lombok, Gili eilanden en omgeving) die werden getroffen door een aardbeving;
 • Vaststelling van een uitkeringsvatbare situatie met ingang van 5 augustus 2018 als gevolg van deze calamiteit voor die delen van Indonesië (Lombok, Gili eilanden en omgeving) waar de aan het fonds deelnemende reisorganisatoren als gevolg van genoemde calamiteit niet langer in staat waren hun verplichtingen uit de reisovereenkomst na te komen. Aan de hand van de feitelijke situatie zoals deze telkens door de betrokken deelnemende reisorganisatoren wordt gegeven zal door het bureau van het Calamiteitenfonds worden vastgesteld of, en zo ja waar en tot wanneer sprake was van een uitkeringsvatbare situatie.

Noot d.d. 30 augustus 2018:
Het bureau van het Calamiteitenfonds heeft vastgesteld dat de uitkeringsvatbare situatie op 30 augustus 2018 is geëindigd.

25-07-2018

De Calamiteitencommissie heeft naar aanleiding van de recente bosbrand Ferguson in Mariposa County, Californië, Verenigde Staten de volgende besluiten genomen:

 • Vaststelling van een calamiteit met ingang van 20 juli 2018 voor die plaatsen in Mariposa County, Californië, Verenigde Staten die werden getroffen door bosbrand Ferguson.Zie https://inciweb.nwcg.gov/incident/5927/ voor de actuele stand van zaken;
 • Vaststelling van een uitkeringsvatbare situatie met ingang van 20 juli 2018 voor die plaatsen in Mariposa County, Californië, Verenigde Staten waar aan het fonds deelnemende reisorganisatoren als gevolg van deze calamiteit niet langer in staat waren hun verplichtingen uit de reisovereenkomst na te komen.Aan de hand van de feitelijke situatie zoals deze telkens door de betrokken deelnemende reisorganisatoren wordt gegeven zal door het bureau van het Calamiteitenfonds worden vastgesteld of, en zo ja waar en tot wanneer sprake was van een uitkeringsvatbare situatie.

Noot d.d. 31 augustus 2018:
Het bureau van het Calamiteitenfonds heeft vastgesteld dat de uitkeringsvatbare situatie op 19 augustus 2018 is geëindigd.Voor algemene informatie over de afwikkeling van schade naar aanleiding van calamiteiten kunt u klikken op ‘Schade claimen'