Calamiteiten

18-08-2017

De Calamiteitencommissie heeft naar aanleiding van de aardbeving in Jiuzhaigou, provincie Sichuan, China op 8 augustus 2017 (21:19 uur China Standard Time, t.o.v. Nederland +6 uur) uur de volgende besluiten genomen:
 • Vaststelling van een calamiteit met ingang van 8 augustus 2017 voor die delen van Jiuzhaighou, Sichuan die werden getroffen door de aardbeving.
 • Vaststelling van een uitkeringsvatbare situatie met ingang van 8 augustus 2017 voor die delen van Jiuzhaighou, Sichuan waar de aan het fonds deelnemende reisorganisatoren als gevolg van deze calamiteit niet langer in staat waren hun verplichtingen uit de reisovereenkomst na te komen. Dit betreft gebieden waar de infrastructuur is aangetast door (gevolgen van) de aardbeving.
  Aan de hand van de feitelijke situatie zoals deze telkens door de betrokken deelnemende reisorganisatoren wordt gegeven zal door het bureau van het Calamiteitenfonds worden vastgesteld of, en zo ja waar en tot wanneer sprake was van een uitkeringsvatbare situatie.

17-08-2017

De Calamiteitencommissie heeft voor orkaan Noru in Japan de volgende besluiten genomen:

 • Vaststelling van een (dreigende) calamiteit op 5 augustus 2017 voor Kyushu, Japan, vanwege de naderende passage van orkaan Noru;
 • Vaststelling van een uitkeringsvatbare situatie van 5 tot en met 8 augustus 2017 als gevolg van deze (dreigende) calamiteit voor die delen van Kyushu, Japan waar de aan het fonds deelnemende reisorganisatoren als gevolg van genoemde calamiteit niet langer in staat waren hun verplichtingen uit de reisovereenkomst na te komen.Hieronder wordt begrepen de route van de ferrydiensten tussen Kyushu en Shikoku.

16-08-2017

De Calamiteitencommissie heeft naar aanleiding van de overstromingen in Zuid-Nepal de volgende besluiten genomen:

 • Vaststelling van een calamiteit (op basis van een natuurramp) op 12 augustus 2017 voor die districten in Zuid-Nepal die werden getroffen door overstromingen (en aardverschuivingen) na hevige regenval.Het betreft ten minste de districten Jhapa, Morang, Sunsari, Saptari, Rautahat, Sarlahi, Dang, Banke en Chitwan.
 • Vaststelling van een uitkeringsvatbare situatie met ingang van 12 augustus 2017 als gevolg van deze calamiteit voor die districten in Nepal waar de aan het fonds deelnemende reisorganisatoren als gevolg van genoemde calamiteit niet langer in staat waren hun verplichtingen uit de reisovereenkomst na te komen.
  Het gaat in elk geval om Nepalgunj Airport (Banke) - een overstappunt voor vluchten vanuit (o.a.) Simikot naar Kathmandu - en om Chitwan National Park (Chitwan).
  Aan de hand van de feitelijke situatie zoals deze telkens door de betrokken deelnemende reisorganisatoren wordt gegeven zal door het bureau van het Calamiteitenfonds worden vastgesteld of, en zo ja waar en tot wanneer sprake was van een uitkeringsvatbare situatie.

14-08-2017

De Calamiteitencommissie heeft naar aanleiding van de tornado in Cavallino, provincië Venetië in Italië - op 10 augustus 2017 rond 16:00 - uur de volgende besluiten genomen:
 • Vaststelling van een calamiteit met ingang van 10 augustus 2017 16:00 uur voor die delen van (de kuststrook van) Cavallino, Italië die werden getroffen door de tornado. 
 • Vaststelling van een uitkeringsvatbare situatie met ingang van 10 augustus 2017 16:00 uur voor die delen van (de kuststrook van) Cavallino, Italië waar de aan het fonds deelnemende reisorganisatoren als gevolg van deze calamiteit niet langer in staat waren hun verplichtingen uit de reisovereenkomst c.q. overeenkomst van verblijf na te komen. Dit betreft gebieden (zoals campings) waar de infrastructuur is aangetast door (de gevolgen van) de tornado.Aan de hand van de feitelijke situatie zoals deze telkens door de betrokken deelnemende reisorganisatoren wordt gegeven zal door het bureau van het Calamiteitenfonds worden vastgesteld of, en zo ja waar en tot wanneer sprake was van een uitkeringsvatbare situatie.

14-08-2017

De Calamiteitencommissie heeft naar aanleiding van bosbranden in Griekenland (op Zakynthos) retroactief de volgende besluiten genomen:
 • Vaststelling van een calamiteit op 23 en 24 juli 2017 voor de plaats Lagopodo op Zakynthos die werd getroffen door bosbranden.
 • Vaststelling van een uitkeringsvatbare situatie op 23 en 24 juli 2017 voor die plaatsen in Lagopodo, Zakynthos waar aan het fonds deelnemende reisorganisatoren als gevolg van deze calamiteit niet langer in staat waren hun verplichtingen uit de reisovereenkomst na te komen.

11-08-2017

De Calamiteitencommissie heeft naar aanleiding van recente bosbranden in de regio Split, Kroatië retroactief de volgende besluiten genomen:

 •     Vaststelling van een calamiteit van 17 juli 2017 tot en met 22 juli 2017 voor de plaats Srinjine in Kroatië die werd getroffen door bosbranden.
 •     Vaststelling van een calamiteit op 17 en 18 juli 2017 voor de plaats (en camping) Stobrec in Kroatië die werd getroffen door bosbranden.
 •     Vaststelling van een uitkeringsvatbare situatie van 17 juli 2017 tot en met 22 juli 2017 voor die plaatsen in Srinjine, Kroatië waar aan het fonds deelnemende reisorganisatoren als gevolg van deze calamiteit niet langer in staat waren hun verplichtingen uit de reisovereenkomst na te komen.
 •     Vaststelling van een uitkeringsvatbare situatie op 17 en 18 juli 2017 voor die plaatsen in Stobrec, Kroatië waar aan het fonds deelnemende reisorganisatoren als gevolg van deze calamiteit niet langer in staat waren hun verplichtingen uit de reisovereenkomst na te komen.

10-08-2017

De Calamiteitencommissie heeft naar aanleiding van recente bosbranden in Frankrijk (gemeente Bormes-Les-Mimosas, departement Var) retroactief de volgende besluiten genomen:

 • Vaststelling van een calamiteit op 26 en 27 juli 2017 voor de plaats Bormes-Les-Mimosas in Frankrijk die werd getroffen door bosbranden.
 • Vaststelling van een uitkeringsvatbare situatie op 26 en 27 juli 2017 voor die plaatsen in Bormes-Les-Mimosas, Frankrijk waar aan het fonds deelnemende reisorga¬≠nisatoren als gevolg van deze calamiteit niet langer in staat waren hun verplichtingen uit de reisovereenkomst na te komen.

25-07-2017

De Calamiteitencommissie heeft naar aanleiding van de recente bosbranden in Californië, Verenigde Staten de volgende besluiten genomen:

 •  -  Vaststelling van een calamiteit met ingang van 20 juli 2017 voor die plaatsen in Californië, Verenigde Staten die werden getroffen door bosbranden.
  Op dat moment lag het getroffen gebied in het noorden en midden van de staat Californië. Zie www.fire.ca.gov/current_incidents voor de actuele stand van zaken;
 • -   Vaststelling van een uitkeringsvatbare situatie met ingang van 20 juli 2017 voor die plaatsen in Californië, Verenigde Staten waar aan het fonds deelnemende reisorganisatoren als gevolg van deze calamiteit niet langer in staat waren hun verplichtingen uit de reisovereenkomst na te komen.
  Aan de hand van de feitelijke situatie zoals deze telkens door de betrokken deelnemende reisorganisatoren wordt gegeven zal door het bureau van het Calamiteitenfonds worden vastgesteld of, en zo ja waar en tot wanneer sprake was van een uitkeringsvatbare situatie.

21-07-2017

De Calamiteitencommissie heeft naar aanleiding van de aardbeving nabij Griekenland (Kos) en Turkije (Bodrum) op 21 juli 2017 00:30 uur de volgende besluiten genomen:

 • Vaststelling van een calamiteit met ingang van 21 juli 2017 00:30 uur voor die delen van (de regio rondom) Kos, Griekenland en Bodrum, Turkije die werden getroffen door de aardbeving. Dit betreft in elk geval het eiland Kos.
 • Vaststelling van een uitkeringsvatbare situatie met ingang van 21 juli 2017 00:30 uur voor die delen van (de regio rondom) Kos, Griekenland en Bodrum, Turkije waar de aan het fonds deelnemende reisorganisatoren als gevolg van deze calamiteit niet langer in staat waren hun verplichtingen uit de reisovereenkomst na te komen. Dit betreft gebieden waar de infrastructuur is aangetast door (gevolgen van) de aardbeving.
  Aan de hand van de feitelijke situatie zoals deze telkens door de betrokken deelnemende reisorganisatoren wordt gegeven zal door het bureau van het Calamiteitenfonds worden vastgesteld of, en zo ja waar en tot wanneer sprake was van een uitkeringsvatbare situatie.

21-07-2017

De Calamiteitencommissie heeft naar aanleiding van de aardbeving in Peru op 18 juli 2017 de volgende besluiten genomen:

 • Vaststelling van een calamiteit met ingang van 18 juli 2017 voor die delen van (zuid) Peru die werden getroffen door de aardbeving. Dit betreft in elk geval de (kust)weg Panamerica Sur tussen Atico en Ocona, welke werd geblokkeerd door een landslide veroorzaakt door de aardbeving.
 • Vaststelling van een uitkeringsvatbare situatie met ingang van 18 juli 2017 voor die delen van (zuid) Peru waar de aan het fonds deelnemende reisorganisatoren als gevolg van deze calamiteit niet langer in staat waren hun verplichtingen uit de reisovereenkomst na te komen. Dit betreft gebieden waar de infrastructuur is aangetast door (gevolgen van) de aardbeving, zoals de genoemde wegblokkade door een landslide.Aan de hand van de feitelijke situatie zoals deze telkens door de betrokken deelnemende reisorganisatoren wordt gegeven zal door het bureau van het Calamiteitenfonds worden vastgesteld of, en zo ja waar en tot wanneer sprake was van een uitkeringsvatbare situatie.

21-07-2017

De Calamiteitencommissie heeft naar aanleiding van de bosbranden in Portugal in juni 2017 retroactief de volgende besluiten genomen:

 • Vaststelling van een calamiteit van 17 juni 2017 tot en met 21 juni 2017 voor die plaatsen in (centraal) Portugal die werden getroffen door bosbranden.
 • Vaststelling van een uitkeringsvatbare situatie van 17 juni 2017 tot en met 21 juni 2017 voor die plaatsen in (centraal) Portugal waar aan het fonds deelnemende reisorga¬≠nisatoren als gevolg van deze calamiteit niet langer in staat waren hun verplichtingen uit de reisovereenkomst na te komen.

11-07-2017

De Calamiteitencommissie heeft naar aanleiding van de recente bosbranden in British Columbia, Canada de volgende besluiten genomen:

 • Vaststelling van een calamiteit met ingang van 8 juli 2017 voor die plaatsen in British Columbia, Canada die werden getroffen door bosbranden.
   Momenteel ligt het getroffen gebied in het binnenland van (met name het zuidelijk deel) van British Columbia, en zijn de kuststreek en Vancouver Island niet getroffen;
 • Vaststelling van een uitkeringsvatbare situatie met ingang van 8 juli 2017 voor die plaatsen in British Columbia, Canada waar aan het fonds deelnemende reisorganisatoren als gevolg van deze calamiteit niet langer in staat waren hun verplichtingen uit de reisovereenkomst na te komen.

  Aan de hand van de feitelijke situatie zoals deze telkens door de betrokken deelnemende reisorganisatoren wordt gegeven zal door het bureau van het Calamiteitenfonds worden vastgesteld of, en zo ja waar en tot wanneer sprake was van een uitkeringsvatbare situatie.
Voor de uitvoeringsinstructie en een nadere toelichting verwijzen wij u naar het nieuwsitem over deze calamiteit.


Voor algemene informatie over de afwikkeling van schade naar aanleiding van calamiteiten kunt u klikken op ‘Schade claimen'