Sri Lanka - update

Bron: | 22-04-2019
Het Calamiteitenfonds gaat voor de aanslagen op Sri Lanka formeel een calamiteit vaststellen. 

 Die vaststelling heeft echter alleen betrekking op de korte periode tijdens de aanslagen zelf.

De situatie is zodanig dat er niet gerepatrieerd hoeft te worden, dus de kosten van vrijwillige repatriëring worden niet door het fonds gedekt.
Wel zullen de kosten van een reisaanpassing worden vergoed. Aangezien het reisadvies niet negatief is, is repatriëring niet nodig.

Voor niet-aangevangen reizen geldt ook dat dit een zaak is tussen de touroperator en reiziger, omdat de garantie van het Calamiteitenfonds alleen geldt voor aangevangen reizen.

Dat geldt ook voor reizigers op de bestemming die niet verder willen reizen. Het Calamiteitenfonds betaalt in dat geval geen kosten voor repatriëring.

Wel kunnen touroperators die een aangevangen rondreis op Sri Lanka moeten aanpassen als gevolg van de aanslagen de hiermee gemoeide extra kosten bij het Calamiteitenfonds claimen.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies voor Sri Lanka niet aangepast. Het geldende advies van BZ voor Sri Lanka dat voor de aanslagen van de kracht was, de kleurcode geel waarin wordt gesproken over veiligheidsrisico’s in het algemeen, blijft volgens het ministerie van kracht. Pas bij kleurcode oranje worden alle niet-essentiële reizen afgeraden. Maar daarvan is geen sprake. Overigens geldt code geel voor bijna alle landen in de wereld.