Reisadvies Cuba aangepast

Bron: | 25-09-2017

Negatief reisadvies nu beperkt tot klein deel van Cuba vanwege orkaan Irma

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het negatieve reisadvies voor noord Cuba (kleurcode oranje) vanwege de gevolgen van de orkaan Irma verder genuanceerd.
Een aantal gebieden, vooral een deel van de noordelijke kust in drie provincies, zit zonder elektriciteit. Veel wegen zijn afgesloten door overstromingen en stormschade.
Voor het volledige reisadvies over Cuba zie ook www.nederlandwereldwijd.nl/reizen/reisadviezen/cuba

Wat betekent dit voor reizigers in Cuba?
Het Calamiteitenfonds heeft inzake Cuba besloten dat reizen alleen worden afgebroken en de betreffende reizigers worden gerepatrieerd als de reisorganisatie de reis niet meer kan uitvoeren als gevolg van orkaan Irma. Dat geldt met name voor het gebied rond Varadero. Voor andere gebieden (o.a. Havana, Pinar del Rio, etc) geldt dat onmiddellijke repatriëring niet nodig is en de reis aangepast kan worden voortgezet. De meerkosten van de aanpassingen worden in deze gevallen door het Calamiteitenfonds vergoed.

Wat betekent dit voor nog niet aangevangen reizen?
De uitkeringsvatbare situatie voor Cuba naar aanleiding van orkaan Irma is per 25 september 2017 geëindigd. Artikel 9.4 ANVR-Reisvw. is niet langer van toepassing.
T.a.v. reizen naar een gebied in Cuba waarvoor geen negatief reisadvies geldt, is het de reisorganisatie die beoordeelt of een reis normaal kan worden uitgevoerd.
Als de reisorganisatie van oordeel is dat de reis normaal doorgang kan vinden, is kosteloze annulering door de reiziger niet mogelijk.

Geldt dit ook voor andere bestemmingen getroffen door orkaan Irma?
Op St Maarten geldt geen negatief reisadvies omdat dit onderdeel is van het Koninkrijk der Nederlanden. De infrastructuur op St. Maarten is zodanig aangetast dat reisorganisaties voorlopig geen reizen naar St. Maarten uitvoeren. Neem contact op met uw reisorganisatie als u op korte termijn naar St. Maarten op vakantie zou gaan.
Voor de Dominicaanse republiek geldt geen negatief reisadvies. De gevolgen van orkaan Irma waren hier beperkt waardoor het mogelijk is om naar deze bestemming te reizen.
Voor Florida geldt geen negatief reisadvies. De gevolgen van orkaan Irma zijn nog niet op alle plekken in Florida inzichtelijk. Het is zeer afhankelijk van de plek waar de reis naar toe gaat. Neemt u contact op met uw reisorganisatie wanneer u op korte termijn naar Florida op vakantie gaat. Zij kunnen van geval tot geval bekijken of het mogelijk is om op vakantie te gaan of dat de reis aangepast of omgeboekt moet worden.