Correctie op artikel AD inzake Griekenland

Bron: | 20-05-2015

Op zaterdag 16 mei jl. is een artikel in het AD verschenen over vakantie naar Griekenland.
Het AD stelt dat indien de vakantie in Griekenland in het water valt door een bankroet van Griekenland, klanten van bij de ANVR aangesloten touroperators worden gerepatrieerd en hun geld terug krijgen van SGR.
Uiteraard is dit niet juist en wordt in het artikel gesuggereerd alsof dit door de ANVR is vermeld.

SGR vergoedt, kort samengevat, vooruitbetaalde reissommen indien de bij SGR aangesloten touroperator failliet gaat.
Het Calamiteitenfonds zal alleen bij molest of natuurramp én na een daartoe strekkend besluit van de Calamiteitencommissie, de kosten van de consument vergoeden mits de reis is geboekt bij een bij het Calamiteitenfonds aangesloten deelnemer en indien door molest of een natuurramp de reis moet worden aangepast of moet worden afgebroken.

Een bankroet van Griekenland zal daarom geen reden zijn om klanten op de bestemming te repatriëren of anderszins geld terug te geven, tenzij er sprake is van molest op die specifieke bestemming in Griekenland. Klanten waarvan de reis nog niet is aangevangen vallen bij een calamiteit nooit onder de dekking van het Calamiteitenfonds en zullen dus ook geen vergoeding van het Calamiteitenfonds ontvangen. Mocht zich een calamiteit in (een deel van) Griekenland voordoen, dan hebben nog niet vertrokken reizigers recht op kosteloze annulering van de reis conform de ANVR-Reisvoorwaarden.

De bovenstaande tekst, inclusief nadere informatie en tips, is door brancheorganisatie ANVR via een nieuwsbrief onder haar leden verspreid. Het Calamiteitenfonds verwijst ANVR-leden die reizen naar Griekenland verkopen naar deze nieuwsbrief.

Meer in het bijzonder wordt in de nieuwsbrief verwezen naar het memo ‘Wat te doen bij noodsituaties (advies aan touroperators)’ op het (besloten) ledendeel van www.anvr.nl (als bijlage bij het Noodplan onder regelgeving).