Kenia overstromingen – calamiteit vastgesteld

3 mei 2024

In Kenia zijn sinds 29 april 2024 overstromingen als gevolg van een damdoorbraak.
Er zijn gebieden overstroomd en niet meer bereisbaar. Daardoor konden reisondernemingen hun verplichtingen tegenover hun reizigers niet nakomen.
De Calamiteitencommissie ziet de overstromingen als een natuurramp. De commissie heeft vastgesteld dat in Kenia in de overstroomde gebieden sprake is van een calamiteit en een uitkeringsvatbare situatie. Dit betekent dat er besluiten zijn genomen die het mogelijk maken om eventuele kosten te vergoeden voor noodzakelijke reisaanpassingen. Of voor tijdelijke onderbreking van de reis.

De volgende situaties kunnen voor jou gelden.

Reisaanpassingen 
Misschien moet jouw reisonderneming jouw reis aanpassen? Dan ontstaan extra kosten.
Gelukkig is het Calamiteitenfonds er voor je. Wij kunnen de kosten voor jouw reisaanpassing onder voorwaarden vergoeden aan je reisonderneming. Deze kosten hoef jij dan niet te betalen.

(Tijdelijke) onderbreking van de reis 
Misschien was een reisaanpassing niet voor alle reisdagen mogelijk. En is jouw reis ook tijdelijk gestopt. Je reisonderneming maakt dan kosten voor je verblijf. Ook deze kosten kunnen wij onder voorwaarden vergoeden aan je reisonderneming. Jij hebt daarbij recht op vergoeding van de dagen waarop je geen reisonderdelen geleverd hebt gekregen.

De belangrijkste voorwaarde voor de situaties hierboven is dat je een pakketreis had geboekt. De andere voorwaarden zijn bekend bij je reisonderneming. Zij verlenen jou hulp en bijstand.

Niet aangevangen reizen 
Zou je vanaf 29 april 2024 een reis naar Kenia maken?
Dan heb je geen dekking van het Calamiteitenfonds voor de gevolgen van de overstromingen. Dit is zo omdat de overstromingen voor de start van jouw reis al bekend zijn.