Indonesië (Sulawesi) vulkaanuitbarsting - calamiteit vastgesteld

29 april 2024

Op Sulawesi in Indonesië was op 18 april een uitbarsting van vulkaan Ruang.
De internationale luchthaven Sam Ratulangi International Airport nabij de stad Manado werd tijdelijk gesloten en er werden geen vluchten meer uitgevoerd. Dit vanwege asdeeltjes in het luchtruim. Daardoor konden reisondernemingen hun verplichtingen tegenover hun reizigers niet nakomen.
De Calamiteitencommissie ziet de vulkaanuitbarsting als een natuurramp.
De commissie heeft vastgesteld dat op Sulawesi, Indonesië sprake was van een calamiteit en een uitkeringsvatbare situatie. Dit betekent dat er besluiten zijn genomen die het mogelijk maken om eventuele kosten te vergoeden voor zogenoemd ‘gedwongen langer verblijf’. Of voor tijdelijke staking van de reis.

De volgende situaties kunnen voor jou gelden.

Gedwongen langer verblijf
Door de sluiting van de luchthaven Manado International Airport (MDC) als gevolg van asdeeltjes in het luchtruim werden vluchten geannuleerd, of vertraagd. Zou je op of kort na 18 april 2024 vanuit Manado terugvliegen? En is je geboekte terugvlucht vertraagd?

Gelukkig is het Calamiteitenfonds er voor je. Wij kunnen de kosten voor jouw gedwongen langer verblijf in hotelaccommodatie onder voorwaarden vergoeden aan je reisonderneming. Deze kosten hoef jij dan niet te betalen.

Tijdelijke staking van de reis
Misschien was jij op je heenreis naar Manado International Airport (MDC) tijdens je overstap gestrand? En zul je later alsnog doorreizen?
En blijft je oorspronkelijk geboekte retourdatum ongewijzigd staan?
Je verblijft korter op de geboekte bestemming. Je hebt recht op vergoeding van de dagen die je niet op je bestemming hebt doorgebracht. Ook kunnen wij de kosten van jouw gedwongen verblijf vergoeden aan jouw reisonderneming.

De belangrijkste voorwaarde voor de situaties hierboven is dat je een pakketreis had geboekt. De andere voorwaarden zijn bekend bij je reisonderneming. Zij verlenen jou hulp en bijstand.

Niet aangevangen reizen
Zou je vanaf 18 april 2024 naar of via Manado International Airport (MDC) reizen? Dan heb je geen dekking van het Calamiteitenfonds voor de gevolgen van de vulkaanuitbarsting en de asregens. Dit is zo omdat de vulkaanuitbarsting voor de start van jouw reis al bekend is.